Kamery ve voliérách!

Ideální podmínkou pro chovatele je mít dost volného času na krmení, úklid a pozorování svých miláčků. Pokud je chovatel člověk pracující jako já a většinu dne tráví mimo domov, nebo chovatelské prostory, je to trošku problém. Na úklid a krmení se čas najít musí, ale pozorování jsem přenechal kamerám se záznamem.

U mne tento problém nastal, když zemřel můj otec, který většinu dne trávil u voliér. Hlavně na jaře, když jdou papoušci do toku. To jsme už měli dvě kamery v budkách. Byly bezdrátové, ale bez záznamu. Obraz se přenášel do televize, kde se kamery mohly přepínat. Byl to nejjednodušší způsob, ale rozhodně ne nejdokonalejší. Občas byl tak špatný signál, že to bylo spíše zrnění, než obraz. Bylo to rušení způsobené zapnutím wifi, nebo nějakého přijímače, či spotřebiče u některých našich sousedů. Další vážný problém byl, že chyběl záznam.

Jelikož jsem sám sobě vedoucím, s přístupem celý den k počítači, začal jsem pátrat po kamerovém systému, abych papoušky mohl pozorovat během dne přes internet. V roce 2008, kdy jsem začal pátrat, by již specializovaná firma toto jistě zrealizovala. Ale jak jsem zjišťoval, za nemálo desítek tisíc. Mou podmínkou bylo noční vidění, záznam alespoň 24 hod., ale hlavně přenos, abych se mohl na papoušky podívat kdykoliv a kdekoliv. Noční vidění se využije hlavně v budkách, kde je stále téměř tma. Není ale špatné, zkontrolovat jestli ptáci i v noci klidně spí. Záznam samozřejmě proto, aby nám neuteklo krmení, páření, nebo nějaká jiná, třeba nebezpečná situace.

Po dlouhém brouzdání na internetu jsem objevil firmu flajzar, která nabízí barevné minikamery s nočním viděním. Po předchozích zkušenostech s bezdrátovými kamerami a vzhledem k počtu kamer, které jsem potřeboval napojit, jsem zvolil drátové. Splňovaly i mé přání cenové dostupnosti, protože jedna kamera stála 350 Kč. Tato vnitřní mini kamerka s CMOS čipem a rozlišením 380TV řádků, je osazena 6 infra LED diodami pro noční přísvit na vzdálenost cca 3-5m. Zpracovává i audio a má hmotnost 160g. Rozměry jen 30x40x100mm. Abych mohl použít dvanáct kamer, musel jsem pořídit PCI BNC kartu, kam je možno zapojit až 16 kamer. Tato karta stála okolo 2500 Kč. Počítač jsem použil dětem již nevyhovující, starší stolní PC i s monitorem. Kamery do počítače se mi podařilo napojit bez problémů. Všude kde by papoušci dráty mohli poškodit, jsem použil plastové elektrikářské trubky, k jejich ochraně. Nikoliv k ochraně papoušků, ale drátů. Kamery jsou totiž napájeny 6-12VDC/, takže pro papoušky i chovatele bezpečné.

Toto drátování i letování jsem zvládl. Ovšem dostat obrázky na monitor počítače, již bylo nad mé síly. Kde jsem s rozumem končil, nastoupil můj starší syn, který ještě tehdy studoval informační technologie. Snímky z kamer, pro něj celkem jednoduchým programem dostal na monitor. Toto ale nebylo pro mne vítězstvím. Potřeboval jsem totiž sledovat papoušky a budky kdekoliv a ne jen na monitoru ve voliérách.

Jelikož doma máme wifi, a voliéry jsou vzdáleny od domu asi 30 m., koupili jsme ještě směrovou anténu, na přenos z voliér k internetu. Dostat obrázky na internet byl další oříšek, který mladý student vyřešil novým programem.

Jak jsem obrázky z voliér viděl na internetu, byl jsem maximálně spokojen. Kde je přístup k internetu, tam mohu zkontrolovat mé svěřence. Další nespornou výhodou je, že tyto malé bezpečnostní kamery zaznamenají jakýkoliv pohyb, i návštěv nezvaných. Ten kdo by chtěl mít tento systém dokonalý, pořídí si ještě záložní zdroj, který při výpadku proudu okamžitě napájí systém. Tím pádem nepřijdete ani o vteřinu záznamu. Když však běhá okolo voliér náš miláček pitbull Blek, tak mám jistotu, že se lupič s přenoskou k voliérám nepřiblíží. Takže bych mohl říci, že jsem maximálně spokojen atd. Ovšem co bylo dokonalé pro mne, nebylo dokonalé pro mého šikovného synka. Jako bonus mi udělal to, že při kliknutí na obrázek z dané kamery, se mi otevře blok, kam mohu napsat evidenci papoušků ve snímané voliéře, čísla kroužků, datum odčervení, snůšku, líhnutí, kroužkování mladých a spoustu jiných potřebných poznámek. Tento systém je pro mne naprosto dokonalý.

Jak jsem se již zmínil, chovatel který je ochoten investovat deseti tisíce, najde jistě kontakt na profesionální firmu, zadá požadavky, zaplatí a má to bez starostí. Ovšem pro nás nebohaté, je tato složitější cesta přijatelná. Navíc pocit dobře provedené práce s dobrým výsledkem zahřeje více.

Toto není ovšem návod pro začínající chovatele, pořídit si papoušky, kamery, občas dát vodu a krmení a je vystaráno. Aby byli ptáci v dobré kondici a zdraví, musí se jim dávat spousta jiných dobrot. Ovoce, zelenina, bylinky, v mléčné zralosti kukuřice, obilí slunečnice a spousta dalších dobrot. Dále je třeba nejlépe denně kontrolovat, zda není některý papoušek uvězněn zapomenutým drátkem za kroužek mimo dosahu kamer, nebo nemá jiný problém. Kontrolu trusu, nemá li některý průjem, vám též kamery neprovedou.

Kamery nenahradí péči a lásku k těmto tvorům. Jsou ale velkým a užitečným pomocníkem.

Copyright © 2010, Lukáš Košárek

TOPlist